KANAPKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ, CHEDDAREM I SZYBKIMI PIKLAMI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla Kamis
- 3 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- pszenny chleb na zakwasie
- 150g sera cheddar
- 2 ogórki
- pęczek rzodkiewek
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 goździki Kamis
- kilka ziaren pieprzu Kamis
- 1 łyżeczka nasion kolendry Kamis
- 0,5 łyżeczki gorczycy Kamis
- pół szklanki octu winnego białego Kamis
- pół szklani wody
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- woreczek do mrożonek z zipem
Pierś z kurczaka należy oczyścić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Do woreczka wlać oliwę, startą skórkę z cytryny, sok z połowy owocu oraz przyprawę do grilla Kamis, dodać mięso. Woreczek zamknąć i dokładnie natrzeć marynatą. Zostawić na godzinę. Przygotować pikle. Ogórki, czosnek i rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, chilli posiekać. W garnku podgrzać ocet z solą, cukrem i nasionami kolendry, gorczycą, goździkami, pieprzem i wodą. Jak płyn zacznie się gotować pozostawić na ogniu 5 minut, wrzucić warzywa i wyłączyć ogień. Odstawić do wystygnięcia. Zamarynowaną pierś grillować na bardzo gorącym grillu. Na kromce chleba ułożyć gruby plaster sera, pikle, plaster piersi, cieńszy plaster sera i zakryć kromką chleba. Kanapkę ułożyć na gorącym grillu i dociążyć (np. kamieniem owiniętym w folię aluminiową). Grillować z dwóch stron aż ser się rozpuści. Przekroić na pół, serwować.
WRAPY Z SAŁATY RZYMSKIEJ Z GRILLOWANYMI BOCZNIAKAMI, AWOKADO I SOSEM CHIMUCHURRI
- sałata rzymska o dużych liściach
- 250g boczniaków
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla Kamis
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
Na chimuchurri:
- pęczek natki
- pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- pół szklanki oliwy
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina Kamis
- sól
- torebka do mrożonek z zipem
- wykałaczki
Do torebki nalać 2 łyżki oliwy i 3 łyżki sosu sojowego, dodać przyprawę do grilla Kamis i boczniaki. Grzyby natrzeć marynatą i zostawić na pół godziny. Natkę, kolendrę, czosnek i szalotkę posiekać, wrzucić do blendera, dodać oliwę, ocet i sól. Zmiksować. Awokado pokroić w kostkę. Boczniaka ułożyć na liściu sałaty, posypać awokado i polać sosem. Zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką.
WOŁOWE KOFTY Z PASTĄ Z GRILLOWANEJ PAPRYKI
- 250g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka przyprawy Kamis do grilla
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki
- pomarańcza
- patyczki do szaszłyków
- chlebki pita
Na pastę z papryki:
- 3 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego Kamis
- 0,5 łyżeczki chilli Kamis
- 1 łyżka miodu
- 5-6 łyżek oliwy
Dodatkowo: rukiew wodna, rukola, świeża kolendra Paprykę należy grillować aż skórka będzie czarna. Obrać i pokroić. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Czosnek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Do mięsa dodać przyprawę do grilla, posiekaną bardzo drobno natkę, czosnek i skórkę otartą z połowy pomarańczy. Dokładnie wyrobić, uformować w kształt kiełbasek i nadziać na patyczki do grilla. Grillować po 5 minut z każdej strony. Chlebki pita podgrzać na grillu. Kofty podawać z chlebkiem, zieleniną i pastą z papryki.